
Zmierzyć temperaturę kropką
29 sierpnia 2011, 16:23Jak zmierzyć temperaturę wewnątrz komórek, które są tak małe, że na główce szpilki zmieściłoby się ich aż 60 tysięcy? Zastosować nanotermometry w postaci kropek kwantowych.

Włochom grozi katastrofa ekologiczna
17 stycznia 2012, 15:09Włoskie Ministerstwo Ochrony Środowika oceniło, że rośnie niebezpieczeństwo katastrofy ekologicznej u wybrzeży Półwyspu Apenińskiego. Zbiorniki statku wycieczkowego Costa Concordia, który rozbił się o skały w pobliżu wyspy Giglio, są wypełnione 2300 tonami paliwa.

Farmy wiatrowe a wzrost lokalnej temperatury
30 kwietnia 2012, 13:33Wielkie farmy wiatrowe mogą przyczyniać się do ocieplenia lokalnego klimatu. Do takich wniosków doszli naukowcy ze State University of New York.

Antyzawałowy pomidor
7 listopada 2012, 07:40Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wyhodowali pomidory wytwarzające mały peptyd 6F, który naśladuje wpływ dobrego cholesterolu HDL.

Serce bije, pompuje i węszy?
8 kwietnia 2013, 09:50Dotąd sądzono, że nos ma monopol na receptory węchowe. Czas jego hegemonii najwyraźniej się jednak kończy, o czym świadczą m.in. doniesienia doktora Petera Schieberlego z Uniwersytetu Technicznego w Monachium.

Odnaleziono biblijną Dalmanutę?
18 września 2013, 13:16U północno-zachodnich wybrzeży Jeziora Tyberiadzkiego (Jeziora Genezaret) odkryto osadę z czasów biblijnych. Archeologowie przypuszczają, że może to być Dalmanuta, miejscowość do której udał się Jezus po cudzie rozmnożenia chleba i ryb. Odkrycia dokonał zespł Kena Darka z brytyjskiego University of Reading

Walka o ołów
19 grudnia 2013, 19:18Archeolodzy i fizycy spierają się o los rzymskich sztab ołowiu. Dla specjalistów z obu dziedzin sztabki te są niezwykle cenne. Bardzo stary ołów jest czysty, gęsty i znacznie mniej radioaktywny niż ten współcześnie wydobywany, nadaje się zatem idealnie do budowy osłon dla urządzeń, w których tworzy się i bada rzadkie cząstki

Powrót karaczana
24 marca 2014, 14:13W 1951 roku w USA zauważono karaczana z rodziny zadomkowatych (Ectobius). Zwierzę, znane dotychczas jedynie z Europy i Afryki, coraz częściej zaczęto spotykać w domach w stanie Massachusetts. Trzydzieści lat później w innych stanach północnego-wschodu USA zidentyfikowano już cztery gatunki zadomkowatych

Przeszczep po 3 dniach przechowywania organu
1 lipca 2014, 15:25W transplantologii czas odgrywa olbrzymią rolę. Zwykle pomiędzy pobraniem organu, a jego przeszczepieniem nie powinno minąć więcej niż 12 godzin. Jeśli jednak technika wypróbowana ostatnio na szczurach sprawdzi się i na ludziach, czas ten może ulec wielokrotnemu wydłużeniu.

Żywy czy martwy - który słoń jest więcej warty?
9 października 2014, 11:09Z badań przeprowadzonych przez The David Sheldrick Wildlife Trust wynika, że żywy słoń jest 76-krotnie więcej warty niż zabite zwierzę. Czarnorynkowa cena kości słoniowej z jednego zabitego zwierzęcia to średnio 21 000 USD. Tymczasem przychody z ekoturystyki pozwalają wycenić jednego słonia na 1,6 miliona USD